3 tips till dig som är ny på börsen

Vi är alla någon gång nya på börsen. Till och med de mest erfarna och skickliga investerarna har faktiskt också varit totala nybörjare en gång i tiden, även om det kan vara svårt att föreställa sig. Som ny på börsen är det väldigt vanligt att kan känna sig lite rädd och allmänt vilsen bland alla grafer, kurser, och siffror.

Så för att underlätta lite för dig som är ny till aktier och investeringar tänkte vi i den här artikeln komma med tre konkreta tips som kan hjälpa dig på vägen. Men innan vi tar en titt på tipsen bör du vara fullt medveten om att aktier alltid innebär en risk, oavsett hur säkert det kan verka. Du kan med andra ord förlora alla dina pengar om du har riktig otur. Läs därför på ordentligt och tänk igenom dina beslut noga.

Kom även ihåg att den psykologiska delen av investeringar är väldigt viktig att hantera. För i många fall är det så att man är sin egna värsta fiende eftersom man påverkas psykologiskt att ta/inte ta vissa beslut. Detta är något som tar tid att lära sig, så var inte för hård mot dig själv om du gör några misstag i början. Alla gör nämligen misstag och det är helt naturligt.

Men nu tar vi en titt på våra 3 tips till dig som är ny på börsen!

Spara regelbundet

Vi rekommenderar alla att börja månadsspara i samband med att exempelvis lönen trillar in i slutet av varje månad. Om man gör det regelbundet och får in en vana av att spara så kan sparkapitalet växa sig riktigt stort efter ett tag.

Som du säkert vet så går börsen både uppåt och nedåt, och det är ingen som med 100% säkerhet kan förutspå framtida rörelser på aktiemarknaden. Därför bör man köpa aktier regelbundet för de pengar man sparat ihop så att man får ett bra genomsnittligt inköpspris (GAV).

Köper du regelbundet minskar du tröskeln för att ditt sparande ska lyckas bra över tid, och du ökar då helt enkelt sannolikheten att du får en bra avkastning. Det kan dock såklart komma perioder där ditt sparande minskar i värde, men det är viktigt att fortsätta med månadssparande trots detta.

Sprid dina risker

När du ska investera i aktier är det viktigt att inte lägga alla ägg i samma korg. Det betyder konkret att du inte ska investera alla dina pengar i ett eller ett väldigt begränsat antal företag. Anledningen är ju såklart att det ökar risken att ha få bolag i sin aktieportfölj eftersom de utgör en större andel var.

Tänk att du har 100 000 kronor och sprider ut dessa pengar i 10 olika bolag. Om en av aktierna skulle utvecklas riktigt dåligt och halveras i pris så förlorar du 5 000 kronor. Men om du istället hade investerat alla dina pengar i det företag eller kanske haft det och 1-2 företag till så hade du förlorat betydligt mer pengar i samma scenario.

Men hur många bolag ska man äga då? Det är inte helt lätt att svara på, men vårt tips är att sikta på att äga omkring 10-15 bolag inom 5-6 olika branscher för att sprida sina risker ordentligt.

Ha tålamod

Som investerare är det viktigt att du förstår att detta är något som tar tid och att det faktiskt är ett marathon att placera sina pengar i aktier. Det tar generellt sett ett bra tag för aktierna att utvecklas bra och för dig att få ta del av ränta-på-ränta.

Så en av nycklarna till ett framgångsrikt sparande på börsen är att ha ordentligt med tålamod, hur klyschigt det än må låta. Ha is i magen och försök att inte dras med i flockmentaliteten både uppåt och nedåt.