3 tips till dig som ska skaffa elavtal

El i bostaden är minst sagt något väldigt viktigt i dagens samhälle. Nästan allt som man behöver göra nuförtiden i det moderna hemmet kräver el i någon form, och därför är det även väldigt viktigt att man har fungerande el.

För alla de hushåll som inte är självförsörjande när det kommer till detta kommer ett elavtal att behövas. Detta är i sig inget svårt och går idag att göra direkt genom datorn eller mobilen under loppet av 5 minuter.

Innan du tecknar ditt avtal finns det dock ett par olika saker som vi tycker man bör vara införstådd med. Utan rätt kunskap finns det nämligen risk att ditt val av elavtal inte blir optimalt för din unika situation. Därför kommer vi här nedan lista tre olika tips som förhoppningsvis kommer göra det lättare för dig att byta elavtal.

Hur gör man med elavtal när man ska flytta?

Något man bör känna till är att det är en viss skillnad mellan att byta elavtal om man kommer bo kvar i samma bostad jämfört om man byter elavtal samtidigt som man flyttar. I detta fall krävs det nämligen två olika typer av avtal för att processen ska fungera felfritt.

Det första avtalet som du kommer vara tvungen att teckna är med det elnätsföretag som äger elnätet för den el som distribueras hem till din bostad. Detta avtal kan du med andra ord inte påverka.

Det andra avtalet som du kommer behöva teckna kan du till skillnad från det första påverka i högsta grad. Detta avtal tecknas med elhandelsbolaget som du planerar att köpa elen ifrån. Om du inte aktivt väljer ett elbolag kommer du bli anvisad till ett elnätbolag. Detta är något som du bör undvika.

Undvik anvisade avtal

Som vi precis nämnde ovanför bör man alltid undvika anvisade avtal. Anledning till detta är helt enkelt att dessa avtal helt enkelt i regel är mycket dyrare än avtal som du kan teckna själv.

Du bör därför alltid se till att göra ett aktivt val när det kommer till vilket elbolag som du ska bli kund hos. Även om det kan kännas tröttsamt och tråkigt att göra detta kommer du kunna spara en hel del pengar om du gör detta. Och det är ju onödigt att betala mer än vad man egentligen behöver.

Jämför innan du tar ditt beslut

Konkurrensen bland alla de olika elbolagen är idag större än någonsin. Det finns väldigt många olika aktörer som man kan välja mellan, och det är minst sagt inte lätt att som privatperson veta vilket elbolag som är bäst.

För att göra valet av elbolag lättare rekommenderar vi att du jämför dina olika alternativ hos Elavtal24. Där kan du få hjälp hela denna process och det enda du behöver göra är att fylla i din årliga förbrukning av el. Därefter kommer de att plocka fram ett par olika elbolag som matchar det du söker efter.

Det fina med denna webbtjänst är att det är helt kostnadsfri för dig som kund. Du behöver inte oroa dig över att du kommer bli debiterad någon extra kostnad oavsett om du väljer att teckna ett elavtal eller inte.