4 saker att tänka på innan du tar ett lån

Det kommer med högsta sannolikhet komma stunder i ditt liv då du har ett behov av att låna pengar. Många lånar såklart till bostadslån, men en annan populär låneform av privatlån och snabblån.

Oavsett vad du ska låna till eller vilken typ av lån du ska ta så finns det ett gäng saker du bör tänka på innan du tar på dig skulder. Ett lån bör tänkas över rejält och skall inte vara något som man tar i all hast utan att tänka till – då kan det faktiskt sluta riktigt illa.

Men vad ska man tänka på då? Det finns såklart en hel del saker som är värt att tänka på, men om vi skulle nämna alla dessa saker i denna artikel idag hade denna artikel blivit alldeles för lång. Vi kommer idag nöja oss med 4 av de viktigaste punkterna du bör fundera kring.

Behöver du verkligen låna pengar?

Den första frågan du bör ställa dig innan du tar ett lån är om du verkligen behöver låna pengar. Vad ska du egentligen låna pengarna till? Att till exempel ta ett lån för att finansiera köp som man egentligen skulle kunna spara ihop till om man bara har lite tålamod är inte att rekommendera.

Men om lånet ska gå till något som skulle ta väldigt lång tid till att spara ihop kan det vara en annan situation. Likaså om det uppstår en nödsituation där du snabbt behöver få fram pengar som du inte har sparat på kontot sedan innan.

Så se till att fundera igenom noga om du verkligen behöver ta ett lån eller inte.

Kommer du kunna betala av ditt lån?

Du kommer förr eller senare behöva betala tillbaka de pengar som du lånar. Det absolut vanligaste är att du kommer behöva börja betala av lånet redan månaden därpå. Det är viktigt att du ställer dig frågan om du har råd att betala av lånet du planerar att ta.

Detta kan ingen svara på förutom du. Det gäller att du har koll på din ekonomiska situation och helt enkelt räknar ut om du har råd med det efter alla andra utgifter och avgifter som du måste betala för att klara av din vardag.

Genom att välja en längre löptid, även kallad återbetalningstid, så kan du få lägre månadskostnad eftersom det tar längre att betala av lånet. Samtidigt kommer räntekostnaden att bli högre just eftersom du har lånet under en längre tid.

Hos vilken bank eller kreditgivare ska du låna?

Du bör alltid se till att jämföra vilken bank du ska låna pengar från. Det finns en hel del olika banker och långivare där ute och deras räntor och lånekrav kan faktiskt variera ganska mycket.

Att på egen hand jämföra banker kan vara väldigt tidskrävande och jobbigt. Som tur är finns onlinetjänsten Kredity som gör detta jobb väldigt enkelt för dig som är i behov av lån.

Hos dem kan du nämligen helt kostnadsfritt jämföra en hel del olika banker och långivare, så du lätt kan hitta den aktör som passar dig bäst. Detta är perfekt för dig som vill spara tid, pengar, och energi – vilket borde vara de flesta!

Hur mycket pengar behöver du låna?

Om du har bestämt dig för att du ska ta ett lån bör du se till att räkna ut hur mycket pengar du verkligen behöver låna. Anledningen är såklart att du inte bör låna mer pengar än vad du faktiskt behöver. Detta kommer bara kosta extra mycket och det finns ingen anledning att slösa på dina pengar.