Allt du behöver veta om att ta lån via nätet

I takt med att vår samhälle digitaliseras allt mer så har det uppstått den trend där allt fler väljer att låna pengar via nätet istället för att besöka det lokala bankkontoret. Det finns några enkla anledningar till varför vi ser denna trend, men kortfattat kan man säga att det är betydligt smidigare och och snabbare via nätet.

Men innan du bestämmer dig för att ta ett lån via nätet så finns det dock flera saker som du behöver veta så att du kan ta ett så bra beslut som möjligt. Lån och krediter är inget man bör ta med en klackspark, snarare tvärtom – det är alltså viktigt att du läser på och förstår vad du gör.

Lån med eller utan UC

Majoriteten av alla långivare på nätet använder sig av UC i sin kreditbedömning. Det innebär att när du som låntagare ansöker om ett lån kommer långivaren att begära din kreditupplysning från UC. Detta för att få en uppfattning om din tidigare betalningshistorik och din övergripande ekonomiska situation.

Det är dock inte alla långivare som använder UC i sin kreditbedömning. Det finns också några som använder andra kreditupplysningsföretag för att genomföra kreditbedömningar. Dessa lån kallas ofta lån eller kredit utan UC. I praktiken så tas det dock fortfarande en kreditbedömning via ett kreditupplysningsföretag, även om det inte sker via UC.

Vilken ränta du får när du lånar pengar bestäms av hur kreditvärdig du bedöms vara. Om banken eller långivaren anser att risken är lite högre att du inte kan betala tillbaka ditt lån så kommer du att få en högre ränta. Lån utan UC kan därmed vara bra om UC anser att din kreditvärdighet är sisådär, medan de andra kreditupplysningsföretagen inte har samma åsikt eller samma historik.

Vilka är riskerna med att ta lån?

Som med allt annat i livet finns det vissa risker med att ta ett lån. Detta är något som du alltid bör vara medveten om innan du fattar något beslut.

Den största risken när det gäller att låna pengar är du lånar för mycket och därmed inte klarar av att betala tillbaka de pengar du har lånat. Detta kan leda till ett stort skuldberg och till och med att Kronofogden kommer in i bilden. Därför är det det är viktigt att du bara lånar pengar om du är säker på att du har råd att betala tillbaka lånet i tid.

För att minska riskerna för skuldproblem så bör du sätta dig ner och skriva upp en budget som du ska förhålla dig till. Då får du en översikt över din ekonomi och kan lättare planera och se om du har möjlighet att ta på dig lån och krediter.

Vilka är fördelarna med att ta ett lån?

Det finns också ett par fördelar med att ta lån, där den kanske mest uppenbara fördelen är att du snabbt och enkelt kan få de pengar du behöver. Du behöver varken spara ihop till pengarna på egen hand eller leva sparsamt för att få ihop de pengar du behöver.

Några andra uppenbara fördelar med att ta ett lån är följande:

  • Det finns lån med låga räntor
  • Du kan fördela kostnaden för lånet/inköpet över en längre tidsperiod
  • Lånen kan användas för en mängd olika ändamål

Vad är ränta?

Vi avslutar denna artikel med något så grundläggande som att förklara vad ränta är för något. I korthet kan man säga att ränta är kostnaden för att låna pengar. Ju högre ränta, desto mer måste du betala tillbaka.

Räntan på ett lån bestäms vanligtvis av hur stor risk det är att låna ut pengar till dig som låntagare. Om långivaren bedömer att det finns en hög risk att du inte kommer att kunna om du betalar tillbaka lånet blir räntan högre. Omvänt, om långivaren anser att risken för att du inte kan betala tillbaka lånet är låg, kommer räntan att vara lägre.

Med det sagt finns det andra faktorer som spelar roll när banken fastställer räntan på ditt lån. Det handlar bland annat om lånets storlek och hur lång tid du har på dig att betala tillbaka det.

När du betalar tillbaka ditt lån så betalar du alltså tillbaka själva lånet plus ränta.