Allt du behöver veta om VPN-tjänster

Att bli hackad eller iakttagen när man surfar på nätet är något som skrämmer många. Men med hjälp av en VPN-tjänst kan man mer eller mindre utesluta detta och på så sätt känna sig säkrare och tryggare på nätet.

En VPN, eller virtuellt privat nätverk som det egentligen står för, är enkelt förklarat en tjänst som gör att du på ett säkert sätt kan surfa på allmänna nätverk. Då undrar du säkert vad VPN är. Och det något kortfattade svaret är att det är ett slags system som gör så att all din trafik (och därmed det du gör på nätet) krypteras mellan din enhet och VPN-servern som du är ansluten till. Detta gör då t.ex. att ingen obehörig kan ta del av det du surfar på.

Allt det här kan låta lite krångligt och det är det till viss del, men inte för dig som kund. Vi kommer här nedanför försöka göra allt det här lite lättare att förstå. Målet med artikeln är såldes att du efter detta kommer att ha fått all den information du behöver för att ha en tillräckligt god kunskap kring VPN-tjänster och varför du kanske bör skaffa en.

Vilka fördelar finns med att använda VPN?

VPN-tjänster blir allt vanligare bland allmänheten att använda sig av. Detta beror på att det helt enkelt finns så pass många olika fördelar med att använda dem.

Först och främst, användandet av en VPN ger dig ökad säkerhet som i hög grad kan skydda din identitet på nätet. Detta blir allt viktigare då allting i samhället blir mer och mer digitaliserat, och dessutom ökar antalet hot och hacker-attacker på nätet varje dag. En VPN ger dig också en ökad säkerhet när du surfar på offentliga nätverk. Det är nämligen så att när du surfar på dessa typer av nätverk så är man väldigt sårbar för att bli hackad om man inte använder sig av en VPN.

En annan bra anledning att använda VPN är att du kan komma åt blockerat innehåll på nätet. Det handlar vanligtvis om videoinnehåll på nätet från streamingtjänster. Ett exempel på detta är amerikanska Netflix. För att kunna se på denna version av Netflix måste du befinna dig i USA, men med en VPN kan du komma runt detta och få det att se ut som att du är i USA. På så sätt kan du alltså se på amerikanska Netflix även om du inte befinner dig där rent fysiskt.

Jämför de olika alternativen

Innan du bestämmer dig för vilken VPN-tjänst du ska börja prenumera på så rekommenderar vi dig att jämföra VPN innan du bestämmer dig. Det finns ingen aktör som är den andra lik, så det är väldigt viktig att du kollar upp de olika alternativen på marknaden.

Idag finns det flera olika onlinetjänster där du enkelt kan kolla igenom detta på ett och samma ställe. Dessa tjänster gör det bland annat superenkelt för dig att kolla de olika VPN-tjänsternas snabbhet, kostnader, prestanda, samt hur många olika länder och servrar man kan koppla upp sig till.