Allt du bör känna till om kreditbolag

Många människor kan tro att begreppet kreditbolag är detsamma som bank. Men faktum är att kreditföretag och banker två olika saker. Det som dessa aktörer dock har gemensamt är att du kan låna pengar från dem.

Skillnaden mellan en bank och ett kreditföretag och det som gör att en bank får kalla sig för just en bank är att de utför uttag och insättningar från Riksbanken. En bank måste även få ett särskilt tillstånd från Finansinspektionen för att få kalla sig för detta. De har sedan betydande tillsynsmyndigheter som övervakar dem för att säkerställa att alla regler och lagar följs till punkt och pricka.

Reglerna för kreditföretag är lite mer slappa skulle man nästan kunna säga. De måste precis som banker inneha ett tillstånd av Finansinspektionen, men den tillsyn som Finansinspektionen utövar när det kommer till kreditbolag är inte alls lika omfattande som för banker.

Finns det fördelar med att låna pengar från kreditbolag?

Det är alltså möjligt att låna pengar från både banker och kreditbolag, men när är det mest fördelaktigt att låna pengar från dessa aktörer? Ja, om du behöver pengar omedelbart eller om du bara vill ha en förenklad ansökningsprocess är det smartare att låna från ett kreditbolag. Kreditföretag är även mycket snabbare än traditionella banker på att betala ut de lånade pengarna.

Detta betyder att det oftast är kreditbolag som erbjuder möjligheten att ta snabblån och liknande krediter. Dessa lån är förvisso förknippade med väldigt höga räntor, men de är också väldigt snabba. I många fall kan du vid beviljat lån faktiskt få pengarna utbetalda redan samma dag.

Sist men inte minst är en annan stor fördel med att ansöka om lån hos kreditbolag att det i regel är mycket enklare att få lånen beviljade hos dessa jämfört med hos banker. Detta beror helt enkelt på att kreditbolag inte ställer lika höga krav på dig som låntagare som banker gör. Det är till exempel ofta möjligt hos kreditbolag att även personer utan jobb eller med betalningsanmärkningar kan få lån beviljade.

Jämför alltid kreditbolag

Precis som när man ska låna pengar från banker är det viktigt att även jämföra om du ska låna pengar från ett kreditbolag. När du kollar olika kreditföretag och deras erbjudanden bör du alltid kolla över vilka aktörer som erbjuder lägst ränta på sina lån.

Det enklaste sättet att genomföra denna jämförelse är idag med hjälp av jämförelsesajter som till exempel Alltomprivatlan.se. Hos dem kan du även ta del av en omfattande lista över svenska kreditbolag och annan viktig information på det här området.

Hur vet man om ett kreditbolag är säkert?

Kreditbolag är perfekta att låna pengar från om du vill ha snabba pengar in på ditt konto. Men hur vet du om ett kreditföretag verkligen är säkert? Sanningen är att det faktiskt är väldigt säkert att låna från kreditbolag här i Sverige. Detta beror på att alla dessa bolag som sagt är granskade av Finansinspektionen.

Vi föreslår att du jämför räntor och lånevillkor, samt att du läser på ordentligt, innan du ansöker om ett lån så att du får bästa möjliga erbjudande samtidigt som du känner dig trygg med ditt beslut.

Och som alltid: kom ihåg att inte låna mer än vad du behöver.