Amazon öppnar smart matbutik

Den 25 februari 2020 öppnade e-handelsjätten Amazon sin första stora matbutik – som varken har kassor, kassapersonal, och inte heller hanterar några kontanter.

Butiken heter Amazon Go Grocery och ligger i Seattle i USA. Detta är dock inte Amazons första matbutik, men det är däremot den klart största som de öppnat hittills. Affärens sortiment består av totalt 5 000 olika varor som finns utspridda i en lokal på hela 966 kvadratmeter.

Snabbt, smidigt, och enkelt

Det finns som sagt ingen kassa eller kassapersonal, och kunderna kan då helt enkelt bara plocka varorna direkt från hyllan och därefter snabbt och enkelt lämna butiken. Betalningen dras från kundens konto genom en kombination av sensorer på hyllorna, säkerhetskameror, och en smartphone-app.

Butikens sortiment är väldigt brett, men den saknar dock en disk för kött och fisk. Kunderna får istället köpa detta pakterat. Vill man köpa alkohol i butiken behöver man visa upp identifikation för någon av de anställda som finns på plats.

Företagets mål inför framtiden

Dilip Kumar som är chef över Amazon Go har i en intervju med The Wall Street Jorunal sagt att han inte ser någon övre gräns för hur fysiskt stora dessa smarta matbutiker skulle kunna bli framöver. Företaget har tidigare sagt att de ska öppna 3 000 matbutiker av detta slag fram till år 2021.

Hur det blir med just antalet 3 000 återstår att se, men vi kan enkelt konstatera att vi lever i en väldigt intressant tid när något som detta är möjligt att genomföra. Det blir spännande att se hur detta koncept utvecklas, och särskilt om detta någon gång i framtiden letar sig hela vägen till avlånga Sverige.