Är det enkelt att låna pengar på nätet?

Internet har inneburit många fördelar, och en är att det har förbättrat processen för att låna pengar

De traditionella metoderna för att låna pengar, som att gå till en bank eller besöka ett låneinstitut, finns såklart fortfarande kvar och föredras ofta för sin personliga prägel. Men dessa metoder kan vara omständiga och tidskrävande för personer som kanske inte riktigt har tid eller ork att ta sig till en fysisk bank.

Tack vare internet kan man nu enkelt ansöka hos ett gäng olika banker och långivare utan att behöva lämna hemmet eller sitta i jobbiga och tråkiga lånediskussioner på ett kontor någonstans. Den digitala tidsålder vi lever i har alltså möjliggjort en enkel långivningsprocess, för både banken och låntagaren.

Så för att svara på frågan i rubriken: ja det är enkelt. Men artikeln är ju inte redan slut även om just det svaret var väldigt simpelt och kortfattat. Vår tanke är nämligen att gå in lite mer på djupet hur processen fungerar och varför det är en stor fördel att låneprocessen sker via nätet numera.

Hur många långivare finns det på nätet?

Idag finns det väldigt många olika  långivare som man kan vända sig till här i Sverige, och många av dem är specialiserade på snabblån med små belopp utan att ta ut några avgifter i förväg. Med det sagt finns det aktörer på nätet som erbjuder andra typer av lån också.

Det som är lite klurigt med ett så pass stort antal olika långivare är att deras räntor och lånevillkor kan skilja sig ganska drastiskt från varandra. För att du då ska kunna hitta det absolut förmånligaste alternativet för just dig rekommenderar vi att du jämför dina långivare hos någon av alla de jämförelsesajter som idag finns på nätet. Detta är dessutom helt gratis att göra.

SMS-lån är inte längre aktuellt

Tidigare var det väldigt smidigt och enkelt att låna pengar genom SMS. Men i takt med att den tekniska utvecklingen gått fram, och i kombination med att nya lagar och regler införts, så är detta inte längre en aktuell lånemetod.

Visst lever benämningen SMS-lån ännu kvar, men det är inte så att du skickar ett SMS och får ett lån beviljat. Istället brukar man ibland benämna olika typer av snabblån som SMS-lån, och som övriga lånetyper kan man nu ansöka om detta via nätet. Man använder då sitt Mobila BankID för att skriva under ansökan och godkänna ett eventuellt låneerbjudande, utan fysiska möten.

Finns det några avgifter i samband med att du ansöker om ett lån?

I allmänhet gör det inte det, men det kan såklart finnas långivare är det förekommer. Långivarna vill ju snarare locka till sig så många som möjligt, och då brukar de stoltsera med att de inte har några avgifter innan ett lån har beviljats.

Men om du däremot stöter på en långivare som ber dig betala en ansökningsavgift eller en handläggningsavgift kan det vara det är värt att undvika dem. Dessa avgifter är ofta höga och är enligt oss ett helt onödigt steg i processen för att låna pengar.

Var uppmärksam (bedrägerier kan förekomma)

En stor majoritet på den svenska lånemarknaden är aktörer som följer regelboken och därmed inte kan klassas som bedrägerier. Men med det sagt ska man alltid vara uppmärksam på dåliga lånevillkor eller andra typer av försök till bedrägeri eller orimligt höga kostnader och avgifter.

Gör en noggrann research innan du väljer att acceptera ett låneerbjudande. På så sätt ökar du sannolikheten att den aktör du funderar att låna pengar ifrån följer alla lagar och regler.