Bra saker att veta om webbhotell

Att välja webbhotell är inte det lättaste som finns. Vare sig du är helt ny inom skapandet av hemsidor och du för första gången ska skaffa dig ett webhotell, eller om du varit med ett tag och kanske ska byta ditt nuvarande webbhotell. Oavsett vad din tidigare kunskap eller erfarenhet är detta alltså inte det lättaste, och det finns helt enkelt ganska många olika faktorer som du behöver väga in.

Du som är helt grön när det gäller att skapa hemsidor har förmodligen ingen aning om vad ett webbhotell är. Och detta är såklart helt förståligt. Men enkelt förklarat är ett webbhotell det stället där du förvarar alla filer som är kopplade till din hemsida. När du ändrar något på din sajt så ändrar du i filerna som ligger lagrade på webbhotellets servrar helt enkelt.

Vår tanke är att i den här artikeln gå igenom ett par viktiga punkter som du bör ha koll på när det kommer till webbhotell. Ambitionen är att du ska få en bättre kunskap kring webhotell och lite vad man bör tänka på när man ska välja vart man ska placera sin hemsida. Detta är inte en heltäckande guide, men förhoppningvis kan det ändå bidra till att du får en ökad kunskap inom ämnet.

Jämför alltid webhotell först

Innan du skaffar dig webbhotell bör du alltid jämföra de olika alternativen som finns på marknaden. Det finns en rad olika faktorer som du kan välj att kolla på när det gäller att genomföra den här jämförelse, men ett par väldigt viktiga punkter är kvalité, pris, och kundservice.

Att jämföra detta på egen hand kan vara väldigt krångligt, tidskrävande och svårt. Därför rekommenderar vi alltid att du jämför svenska webbhotell med hjälp av en jämförelsetjänst. Dessa tjänster är helt kostnadsfria att använda sig av och hos dem kan du ta del av sammanställningar kring flera olika webbhotell. På så sätt kan du på ett enkelt, smidigt och säkert sätt jämföra och välja det webbhotell som du känner passar bäst för just dig och dina unika behov.

Det finns olika typer av webbhotell

Även fast det finns flera olika typer av webbhotell fungerar de i stora drag precis på samma sätt. Den vanligaste typen av webbhotell är ett delat webbhotell. Vad detta innebär är att flera olika hemsidor delar på en och samma server. Hur många det är som kan dela på en och samma servera varierar från webbhotell till webbhotell, men det brukar normalt ligga mellan 100-1000 olika hemsidor på en och samma server.

Men om du vill skaffa ett webbhotell där du har en egen server för dig själv (och som dessutom tenderar att vara mer stabilt och ha högre prestanda) så bör du överväga att skaffa ett VPS eller en dedikerad server. Detta kostar dock lite mer än ett vanligt webbhotell, men det kan ändå vara värt det lite beroende på vilka behov och preferenser du har.

En VPS är inte något vi rekommenderar till dig som endast driver en vanlig och simpel hemsida, exemplevis en personlig blogg som kanske inte har så mycket trafik. I det fallet passar ett vanligt webhotell hur bra som helst. Men en VPS eller dedikerad server kan vara en klok idé om man driver en stor hemsida som dagligen drar stora mängder trafik.