De 3 vanligaste lånen på nätet

Folk har tagit olika typer av lån i all tid. På senare år har dock tillvägagångssättet förändrats en del med hur det såg ut förr. Då var man tvungen att besöka en fysisk bank, medan idag räcker det att man går in på nätet och hittar en bra långivare att ansöka hos – samtidigt som man sitter hemma i lugn och ro.

Det finns vissa personer som direkt hör ordet lån associerar detta med något dåligt. Men det stämmer inte riktigt och vi tycker att man behöver nyansera den bilden lite. Att låna pengar kan stundtals vara det enda alternativet för att klara av vissa ekonomiska situationer.

Med det sagt finns det också situationer då lån inte är den rätta vägen att gå. När du väl ska ta ett lån gäller det också att du väljer rätt lån för rätt tillfälle. Detta är precis det vi kommer att gå igenom i denna artikel – vi ska helt enkelt lista de 3 vanligaste lånen, utan inbördes ordning.

Privatlån

Privatlån är idag ett av de vanligaste typen av lånen som personer tar i Sverige. Detta är alltså en mycket populär form av banklån på internet som dessutom är väldigt enkla att ansöka om. Ett privatlån är ett lån som kan vara med säkerhet, men det behöver inte vara det heller. Det lånebelopp som vanligtvis är möjligt att låna ligger oftast mellan 5 000 – 500 000 kr, med en återbetalningstid på 1 år till 18 år.

Denna typ av lån har oftast en rörlig ränta som bestämt individuellt. I regel brukar dock privatlån ha en relativt låg ränta. Utöver räntan kan även andra avgifter som t.ex. uppläggningsavgift och aviavgifter att tillkomma.

När du tar detta lån kan du sedan i princip lägga pengarna på vad du vill. Men vi rekommenderar dig verkligen att tänka över noga vad du spenderar pengarna på. Det är inte det klokaste att lägga de lånade pengarna på konsumtion i form av exempelvis kläder eller resor. Däremot skulle kanske en bil vara passande för att kunna ta sig till och från jobbet.

Snabblån

Snabblån är precis vad det låter som. Ett lån där du snabbt kan få pengarna utbetalda. Dessa typer av lån brukar också kallas SMS-lån då man tidigare ansökte om dessa lån via SMS. Detta förekommer dock inte längre då man numera ansöker om dem via nätet som andra typer av lån.

Lånebeloppet för snabblån är relativt låga jämför med andra typer av lån. Vanligtvis brukar det vara möjligt att låna mellan 500 – 40 000 kr. Återbetalningstiden brukar också vara kortare och ligger vanligtvis mellan 3 – 24 månader.

Snabblån har vanligtvis väldigt höga räntor som du måste betala. Därför kan det vara värt att tänka inom sitt lånebeslut extra noga innan man väljer att ansöka om ett snabblån. De kommer helt enkelt kosta en del och därmed belasta privatekonomin ett tag därefter.

Bolån

Ett bolån används, som namnet kanske antyder, i samband med att man köper ett boende. Lånebeloppet som du kan låna med dessa lån variera beroende på vilken bostad det är du ska köpa. Men som högst är det möjligt att låna 85% av bostadens värde – resterande del behöver man själv sätta in vid bostadsköpet.

Dessa lån tas med själva bostaden som säkerhet. På så sätt kan bankerna också erbjuda väldigt låga och förmånliga räntor. Den ränta som just du får är dock helt individuell och varierar från låntagare till låntagare.