Enkla bokföringstips för nystartade företag

Att starta ett företag är ingen lätt uppgift. Det finns så många saker att tänka på, allt från de första planeringsfaserna till de dagliga arbetsuppgifterna för att driva företaget.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda aspekterna av att starta ett företag, är bokföring. Goda bokföringsrutiner kan hjälpa ett nystartat företag att hålla sig organiserat och fatta sunda ekonomiska beslut. Här är några tips för att inrätta ditt bokföringssystem när du precis har kommit igång med ditt företag.

Du måste inte kunna fixa allting på egen hand

Bokföring kan vara väldigt krångligt och svårt för de som inte har någon tidigare erfarenhet kring det. Om du startar ett företag är det troligt att du inte har någon större erfarenhet av bokföring. Det är okej! Du behöver inte vara expert på allting.

Det finns gott om resurser som kan hjälpa dig att komma igång med bokföring, bland annat böcker, online-kurser och till och med programvaror som är utformade särskilt för småföretag. Var inte rädd för att söka efter hjälp om du behöver det.

Faktum är att många företag anlitar professionella bokföringsbyråer eller revisorer för att sköta deras löpande bokföring. Om du känner dig överväldigad av uppgiften att fixa bokföringen på egen hand kan det vara värt att överväga att anlita någon för att hjälpa dig.

Välj rätt programvara

Det finns många olika typer av bokföringsprogram tillgängliga och det kan vara svårt att avgöra vilket program som är rätt för ditt företag. När du väljer programvara bör du tänka på saker som om du behöver något som är enkelt att använda eller om du behöver något med fler funktioner.

Du bör också överväga hur mycket du är villig att spendera på ett bokföringsprogram. Det finns många kostnadsfria och billiga alternativ, men dessa brukar i regel vara begränsade när det gäller funktioner och om du därför behöver något mer robust kommer du sannolikt behöva betala för programmet.

Är det så att du vill jämföra olika program med varandra och ta del av en lista med programmen som är bäst i test så finns det flera webbplatser du kan besöka för detta ändamål. En av dessa är bästabokföringsprogram.se som sammanställer just detta så att du som (blivande) företagare lättare kan ta beslut kring vilket bokföringsprogram du ska använda i just din verksamhet.

Dubbelkolla så ofta som möjligt

Även om du använder ett bokföringsprogram eller får hjälp av en bokföringsbyrå är det viktigt att du regelbundet dubbelkollar dina uppgifter och verifikationer som bokförs. På så sätt kan du upptäcka eventuella misstag och se till att din bokföring är korrekt.

Detta kan kännas som onödigt arbete, i synnerhet om du inte hittar några misstag, men det är viktigt att hålla koll på bokföringen för att undvika eventuella problem i framtiden.

Skapa tydliga rutiner kring din löpande bokföring

Oavsett om du väljer att sköta din bokföring på egen hand, eller om du om du anlitar någon för att hjälpa dig är det viktigt att ha tydliga rutiner för den löpande bokföringen. På så sätt kan du se till att allt görs korrekt och i tid.

Några av de saker du bör tänka på är när bokföringen ska genomföras, när underlag ska laddas upp och hur ofta du bör kontrollera och dubbelkolla bokföringen. Genom att ha tydliga rutiner kan du undvika förvirring och misstag.