Vilka är fördelarna med VPN-tjänster?

De senaste åren har VPN-tjänster ökat tydligt i popularitet. Och det är kanske inte så konstigt, för när det kommer till sekretess, säkerhet och tillgång till allt innehåll på nätet är en VPN-tjänst det perfekta verktyget. Det finns dock mer fördelar med att använda VPN-tjänster än att skydda sig själv online.

I denna artikel idag tänkte vi besvara några av fördelarna som finns med att använda VPN-tjänster. Vi kommer även kort gå igenom vad ett VPN-skydd är för något. Målet är således att du efter detta kommer ha fått en bättre koll på vad VPN är för något och vilka fördelar som kommer med detta verktyg.

Vad är en VPN?

VPN eller Virtuellt Privat Nätverk som det egentligen heter är en tjänst som hjälper dig att vara säker på nätet och skydda din personliga integritet.

VPN-tjänsten skapar en säker och krypterad förbindelse mellan till exempel din dator eller telefon och det nätverk du surfar på. Man kan säga att det blir som en säkerhetstunnel som gör så att utomstående personer inte kan snoka på vad du surfar på eller ta reda på din IP-adress.

Du blir mycket säkrare online

Som ni nu vet så skyddar dessa VPN-tjänster oss online med hjälp av krypterade anslutningar. Skyddet täcker dig oavsett om du behöver dölja viktiga e-postmeddelanden, streama videoklipp, eller ladda ner filer.

Eftersom att man nuförtiden i princip kan kolla upp personuppgifter på vem som helst genom några få knapptryck är VPN-skydd viktigare än någonsin. Detta eftersom att hackers har en större tillgång än någonsin för att hacka dig.

VPN-tjänster skyddar även dig från myndigheter och internetleverantörer som snokar och granskar allt du gör på nätet. Du kan dessutom skydda dig från att sajter säljer din information till annonsörer som visar dig personligt anpassade annonser baserat på din sök- och surfhistorik.

Med VPN krypteras all data som skickas och tas emot från dina enheter, vilket gör så att ingen kan utnyttja dem mot dig.

Undvik geoblockering med hjälp av VPN

Ett VPN-skydd kan också hjälpa dig med fler saker än att skydda dig på nätet. Beroende på vilket land du befinner dig i så finns det innehåll på vissa webbsidor som är begränsat för dig att ta del av. 

Till exempel om man befinner sig utomlands så kan man i vissa länder inte ta del av materialet på sajter såsom TV4 Play och SVT Play. Men med en VPN-tjänst kan ma ta sig förbi detta hinder. 

Verktyget kan nämligen ändra vilken IP-adress som du ska använda. Så om du till exempel är utomlands och vill se på TV4 Play kan VPN-tjänsten manipulera systemet så det ser ut som du använder en IP-adress som ligger i Sverige. Detta kommer i sin tur leda till att du kan ta del av programmen på TV4 play, även fast du är utomlands.

Ingenting är perfekt

Även fast VPN är det optimala verktyget för säkerhet på nätet, så är det värt att tillägga att ingenting är perfekt, inte ens en VPN. Bara för att du har skaffat dig ett VPN-skydd är du inte skyddad från allting på nätet. Detta är viktigt att ha i åtanke så man inte hamnar i en sorts känsla av falsk trygghet. 

Till exempel kan inte ett VPN skydda dig från att en hacker kommer åt dina konton på grund utav att dina lösenord inte är tillräckligt säkra.