Hur hittar man bäst elbolag?

Idag är det enklare än någonsin att byta elbolag, men trots detta är det många som inte tar tag i det och ser över sitt nuvarande avtal. Anledningen till detta är att de tror att denna process är krånglig och fylld med den hel del papper som måste skrivas på.

Men detta stämmer verkligen inte numera. Hela processen går nämligen att genomföra direkt på nätet utan någon större ansträngning.

Om du har planer på att byta elavtal för att du helt enkelt vill hitta ett bättre alternativ än det elbolag som du redan är kund hos så är det väldigt viktigt att du har en god uppfattning om hur din energiförbrukning just nu ser ut. Har du noll koll på hur den kan tänkas se ut så går det idag att få hjälp med denna bit hos Energimyndigheten som fixar en energikalkyl åt dig.

Innan vi sätter igång vill vi passa på att berätta syftet med denna artikel. Vi vill med denna text bidra med ökad kunskap inom området och hjälpa så många som möjligt när det kommer till elbolag och att hitta bra elavtal.

Nu sätter vi igång!

Jämför för att hitta det bästa alternativet

Det finns inte precis någon brist på elbolag i Sverige idag. Faktum är att det i skrivande stund finns över 140 olika bolag som man kan bli kund hos, och det är därför heller inte konstigt att det kan kännas lite rörigt när man väl står vid valet av nytt elavtal.

För att kunna avgöra vilket av alla dess elbolag som är bäst måste man såklart se till att jämföra alla de olika aktörerna. Vi på Digitalt Först förespråkar dock inte att du ger dig på denna uppgift på egen hand. Det finns idag nämligen tjänster på nätet som hjälper dig med hela jämförelseprocessen, och såldes hade det bara varit slöseri med tid att göra jämförelsen på egen hand.

Ett exempel på en sådan onlinetjänst är Elpriser24. Notera dock att du där endast kan få hjälp med att jämföra elbolag med rörliga elpriser. Anledningen till detta är för att de anser att dessa typer av eltal är dem bästa. Vi kommer här nedanför titta närmare på de stora skillnaderna mellan elavtal med fasta och rörliga elpriser.

Fast eller rörligt elpris?

Enligt Elpriser24 är rörliga elpriser alltså de bästa alternativet. Om man enbart kollar rent historiskt så har de dessa elavtal mycket riktigt varit de mest förmånliga att ha. Med ett rörligt elavtal kan elpriset variera från månad till månad, och det som avgör priser är det rådande elpriset på elbörsen (Nord Pool).

Med ett rörligt elavtal kan du alltså generellt sett förvänta dig ett lägre elpris än med ett fast elpris. Det finns dock inga garantier på att detta alltid kommer vara fallet. Tillåter din ekonomi att du tar lite större risk med en eventuell variation av storlek på elräkningen så tycker även vi att rörliga elavtal är vägen att gå. Men om din ekonomi däremot inte klarar av oförutsedda kostnader är ett fast elavtal mycket bättre för just dig.