Hur hittar man de bästa lånen på nätet?

Om du ska låna pengar ska du såklart alltid försöka hitta det absolut förmånligaste lånet för just dig. Är man helt grön när det kommer till lån är detta dock lättare sagt än gjort. För att veta vilka lån som är bra och vilka som är dåliga måste man först och främst ha grundläggande kunskaper kring detta ämne.

Som tur är kommer vi idag dels tillhandahålla denna information, men även ge tips på hur du kan hitta de bästa lånen för just dig och din unika situation.

Vi vill innan vi sätter igång ta tillfället i akt och säga att lån oftast innebär att det kommer bli dyrare än om du skulle betalat hela köpet från egen ficka. Ibland har man dock inte möjlighet att  finansiera sina köp på egen hand, och då är lån ett smart sätt att lösa dessa ekonomiska situationer.

Vad bör man kolla efter?

När det kommer till lån i allmänhet finns det minst sagt en hel del kluriga och svårbegripliga begrepp som kan vara att känna till. Genom att förstå vad alla dessa begrepp betyder kommer du få det betydligt lättare att hitta det absolut förmånligaste lånen.

Några av de absolut viktigaste begreppen som vi tycker att du bör känna till är följande:

Ränta – bankens ersättning för att låna ut pengar. Räntekostnaden är summan utav det totala skuldbeloppet multiplicerat med den fastställda procentuella ränteavgiften. 

Amortering – Avbetalning på en kapitalskuld.

Återbetalningstid – Den fastställda tidsperiod du har på dig att betala av lånet på.

Lån utan säkerhet – Ett lån utan säkerhet är ett lån där långivaren inte har någon pant att använda om låntagaren förlorar sin betalningsförmåga.

Lån med säkerhet  Ett lån med säkerhet är ett lån där långivaren har pant att använda om låntagaren förlorar sin betalningsförmåga.

Kreditupplysning – En upplysning om privatpersoners eller företags kreditvärdighet och återbetalningsförmåga. Det finns en hel del olika aktörer som utför detta, och en utav dessa heter Creditsafe. Om du vill hitta lån med Creditsafe kan du lättast göra detta hos Finansis.

Jämför bankernas villkor

Nu när du har koll på några av de allra viktigaste begreppen när det kommer till låntagande i stort, är det nu dags för oss att ge tips på hur du kan hitta de bästa lånen.

Det finns de som manuellt vill sitta och kolla igenom alla bankernas olika lånevillkor och räntor. Det negativa med detta är dels att det är oerhört tidskrävande, men det kommer framförallt skada din kreditvärdighet. Och en försämrad kreditvärdighet innebär oftast sämre lånevillkor och räntor.

Anledningen till varför din kreditvärdighet kan ta skada av detta är för att varje bank i regel måste göra en kreditupplysning för varje ansökan som du skickar iväg. Om du exemplevis skulle vilja jämföra 20 olika banker kommer således 20 olika kreditupplysningar att göras.

För att undvika detta kan man dock numera använda sig av så kallade låneförmedlare som hjälper en med hela processen helt kostnadsfritt. Genom att enda fylla i en enda ansökan hos låneförmedlaren kommer upp emot 30 olika banker att kontaktas. Till skillnad från om du hade gjort detta på egen hand genomförs det endast en kreditupplysning trots att flera banker kontaktas.