Jämför mobilabonnemang för att sänka dina månadskostnader

Många människor kämpar för närvarande med sin ekonomi och behöver omprioritera sina utgifter för att få bättre kontroll över dem. En översyn av dina nuvarande abonnemang är ett bra första steg mot en mer stabil privatekonomi, och vi föreslår att du börjar med att ta tag i ditt dyra mobilabonnemang.

Faktum är att på tok för många svenskar betalar alldeles för mycket för sitt mobilabonnemang. Med andra ord utnyttjar de inte sitt abonnemang fullt ut, så det är inte rimligt att de betalar så mycket som de gör.

Genom att jämföra och byta mobilabonnemang, förslagsvis genom iPhoneguiden, kan du därmed minska dina månadskostnader avsevärt och spara hundratals kronor per år. iPhoneguiden.se listar till exempel Tre som en av de mest prisvärda operatörerna på marknaden just nu.

Om du är nyfiken på hur du kan sänka dina månadskostnader genom att byta mobilabonnemang utan att göra avkall på din användning har vi sammanställt en guide nedan.

Ny mobil eller bara nytt abonnemang?

Den första frågan du bör ställa dig är om du är ute efter en helt ny mobiltelefon och vill ha en ekonomisk avbetalningsplan med tillhörande abonnemang, eller om du bara vill byta ut ditt nuvarande abonnemang mot ett som är bättre lämpat för dina behov.

Är du i behov av att byta ut din befintliga telefon är det oftast smartast att köpa ett mobilabonnemang med en ny mobil snarare än att köpa en mobil löst.

Det gör det också snabbare och enklare att komma igång eftersom du inte behöver oroa dig för ting som kompatibilitet eller kontrollera diverse nätverksinställningar.

Men att köpa en helt ny mobiltelefon kräver mer eftertanke, eftersom det är en mycket större utgift än att bara teckna ett nytt abonnemang för en befintlig mobil.

Kartlägg dina behov

Nästa steg är att ta reda på vad du behöver av ett mobilabonnemang, det vill säga hur mycket du räknar med att surfa, hur många samtal du ringer i månaden och så vidare.

Kom ihåg att det finns så många olika planer tillgängliga från diverse svenska operatörer att det är möjligt att hitta en som är skräddarsydd för just dina behov.

Du bör också vara särskilt uppmärksam på mobiloperatörernas täckning där du befinner dig. I storstäderna är detta inget problem, men om du befinner dig på landsbygden eller i norra delarna av landet är det inte alla planer som kommer att kunna fungera för dig.

När du identifierar dina behov är det viktigt att använda sunt förnuft och varken över- eller underskatta ditt förbruk. Du bör ha ett abonnemang som passar din mobilanvändning som handen i handsken, eftersom det ökar sannolikheten för att du betalar ett rättvist pris.

Undersök vilka erbjudanden/rabatter du kvalificerar dig för

Därefter kan du börja undersöka hur du verkligen kan spara pengar, och då menar vi genom vilka erbjudanden eller rabatterade förmåner som kan minska din månatliga mobilräkning. Studerar du, är du pensionär, eller ingår du i ett hushåll där alla aktivt använder en smartphone?

Alla dessa tre egenskaper kan nämligen göra att du sparar hundratals kronor per år om du vet vilken mobiloperatör du ska teckna ett abonnemang hos. Olika mobiloperatörer erbjuder nämligen olika förmånliga rabatter, så du måste vara uppmärksam.

Här är det också viktigt att inte falla i en marknadsföringsfälla. Ofta är erbjudandena inte så bra som de verkar – eller så är de bra under en begränsad tid och blir sedan dyra.

Börja jämföra utbudet

När du har en överblick över ditt förbruk samt har ett hum om vilka rabatter som du kvalificerar dig för kan du börja jämföra utbudet av abonnemang. Det första du behöver göra är att skapa dig en fullständig bild av de tillgängliga mobiloperatörerna – det finns faktiskt en hel del, även om Telia, Tele2, Tre och Telenor är de allra största.

När du vet vilka mobiloperatörer som finns tillgängliga kan du börja jämföra dem efter pris, surfmängd, rabatter och så vidare för att hitta det abonnemang som passar dig bäst. Denna process kan vara otroligt tidskrävande, för att inte tala om tråkig, att göra på egen hand.

Vi föreslår därför att du i stället använder en jämförelsesajt som listar alla de bästa svenska mobiloperatörerna och jämför dem utefter ett flertal faktorer. Genom att jämföra utbudet säkerställer du att du hittar ett mobilabonnemang som inte kostar dig skjortan.

Byt abonnemang direkt – din nya mobiloperatör löser det praktiska

Många människor drar sig för att byta mobilabonnemang eftersom de tror att det är en tidskrävande och energislukande process. Men faktum är att detta inte alls är fallet i dag.

Som konsument behöver du knappt lyfta ett finger för att ändra ditt mobilabonnemang. När du har jämfört och hittat ett mobilabonnemang som uppfyller dina behov behöver du bara skriva under ditt nya avtal, så tar den nya operatören hand om allt. Din nya mobiloperatör kan även lösa uppsägningen av ditt gamla abonnemang, även om du alltid bör dubbelkolla, och om du vill överföra ditt befintliga nummer fixar de det också!