Låna digitalt för att hitta de bästa lånevillkoren

Lånemarknaden har verkligen förändrats en hel del de senaste åren i takt med att digitaliseringen tagit över samhället allt mer. Numera är det väldigt vanligt att man väljer att låna via nätet, jämfört med förr när man var tvungen att gå till sitt lokala bankkontor för att lämna in en ansökan.

Det har dessutom tillkommit många nya långivare på marknaden, och allt detta har såklart gjort att storbankerna har fått en del ny konkurrens. Vi tänkte därför att det kan vara bra att gå igenom lite kring den digitala lånemarknaden och hur man kan hitta de bästa lånevillkoren.

Jämför innan du lånar pengar

Alla som lånar pengar vill såklart få de bästa möjliga lånevillkoren, dvs. lägst effektiv ränta, eftersom det innebär att man får mer pengar över i plånboken när lånet har betalats. En hög effektiv ränta påverkar helt enkelt privatekonomin negativt och därför är det viktigt att man ser sig omkring efter de bästa alternativen.

Det finns en mängd olika jämförelsetjänster inom lån och krediter, och gemensamt för alla dessa är att de hjälper konsumenter att hitta lån med bra lånevillkor, så att de slipper betala en massa pengar i onödan. Dessa tjänster är dessutom helt gratis att använda, vilket gör att det egentligen inte finns någon anledning överhuvudtaget att inte använda någon sådan tjänst.

Genom att jämföra lån innan man bestämmer sig kan man sparar stora summor pengar över tid. Dessa pengar kan man istället välja att exempelvis unna sig en fin resa, köpa en ny bil, renovera huset, eller vad det nu än må vara man vill göra för pengarna.

Kan man låna pengar med betalningsanmärkningar?

Betalningsanmärkningar är aldrig kul då det kan sätta käppar i hjulen för ens privatekonomi. Det kan exempelvis göra det svårt att ingå vissa typer av abonnemang och avtal. Och såklart påverkar det när man vill låna pengar, eftersom det visar för långivarna att man inte riktigt har skött sina betalningar tidigare.

Det leder oss in på frågan om det är möjligt att låna trots att man har en eller flera betalningsanmärkningar. Generellt sett kan man säga att det är väldigt svårt att få lån om man har anmärkningar, men det finns faktiskt långivare som erbjuder lån till personer som har betalningsanmärkningar.

När man ansöker om ett lån tas det i vanliga fall en kreditupplysning via UC. Och det man måste tänka på är att ens personliga kreditvärdighet påverkas negativt av att ha för många förfrågningar hos dem. Därför är det bra om låneansökan inte hamnar i UC:s register, så att kreditvärdigheten inte försämras. En sämre kreditvärdighet leder nämligen till att det kan bli dyrare att låna, men också att det kan bli svårt att få lån överhuvudtaget. Tas inte kreditupplysningen genom UC används någon annan aktör, som t.ex. Bisnode

Låna inte mer än du kan hantera

Det är väldigt viktigt att man lånar med måtta och inte tar på sig större skulder än vad man klarar av att betala tillbaka. Dels leder det till höga kostnader i form av räntor och andra typer av avgifter, men såklart blir det även en belastning för privatekonomin att ha skulder som ska betalas tillbaka.

Vi rekommenderar därför starkt att du noga tänker igenom innan du väljer att låna. Räkna lite på hur din privatekonomi ser ut och vilka förutsättningar du faktiskt ha. Kanske har du något du kan sälja för att få in lite extra pengar? Eller du kanske kan låna en slant av en bekant? Oavsett hur du väljer att göra är det alltså viktigt att du tänker efter och inte lånar mer än du kan hantera.