Nyheter inom teknik

Här samlar vi de senaste nyheterna kring teknik och annat relevant.

Just nu visar vi nyheter från IDG, Di Digital, Tekniknytt, och NyTeknik.

IDG

Di Digital

 • Storkonflikt inom EU hotar ny AI-lag

  En storkonflikt har blossat upp om EU:s nya regler kring artificiell intelligens, AI.  Tunga medlemsländer som Frankrike och Tyskland har krokat arm med näringslivet och i förlängningen kan hela förordningen riskeras.

 • Spotifys högsta chef i Sverige lämnar

  Efter åtta år som vd för Spotify i Sverige och Norden, samt 14 år på bolaget totalt, tackar nu Jenny Hermanson för sig.

 • Apotea till domstol efter strid om fackligt möte

  När anställda på Apoteas kundserviceavdelning skulle ha ett fackligt möte om den pressade arbetssituationen dök två representanter för bolagsledningen upp. Nu tar Unionen saken till Arbetsdomstolen, och kräver 125.000 kronor i skadestånd. 

 • Einride vill nå 1 miljard 2024: ”Ödmjuk snarare än orolig”

  Einride behöver göra stora investeringar för att leverera på sina kundkontrakt, vars totala värde nu uppgår till 53 miljarder kronor enligt Di:s uppgifter, samtidigt som tillgången på kapital har sinat betänkligt.  ”Jag är ödmjuk inför utmaningen snarare än orolig”, säger vd:n Robert Falck om den svårlösta ekvationen.

 • Voi-konkurrenten sparkar var femte anställd

  Voi-konkurrenten Tier Mobility kommer att säga upp drygt var femte medarbetare för att minska kostnaderna och uppnå lönsamhet. Det meddelar grundaren och vd:n Lawrence Leuschner i ett inlägg på Linkedin.

 • Guldregnet stryps i Silicon Valley: ”Nu vill man se vilka som överlever”

  SAN FRANCISCO/BURLINGAME. Investerare flockas till AI-boomens jättar. Men för den breda floran AI-bolag som lanserar nya verktyg byggda på storspelarnas språkmodeller är konkurrensen tuff och investerarnas dom betydligt hårdare.

 • Konkursade Enklas vd självkritisk: ”Jag missbedömde”

  Magnus Linnersand hoppades in i det sista att ett förvärv eller ett tillskott från aktieägarna skulle göra Enklas nystart möjlig. Men styrelsen beslutade om konkurs. ”Vi har helt enkelt marknadskrafterna emot oss”, säger Enklas vd. 

 • Trots namnbyte och ny vd – nu går Enkla i konkurs

  Ännu en bolåneutmanare lämnar marknaden. Enkla, som fick genomslag för sitt löfte om 0,95 procents bolåneränta, har ansökt om konkurs. 

 • Experten: Oron inför EU:s AI-lag kan vara befogad

  EU:s krav på säkerhet i AI-system riskerar att lägga en våt filt över innovationer varnar branschorganisationen för teknikjättar som Microsoft och Meta.  De kan ha rätt, menar Claes Granmar som är expert på Europarätt. ”Det här kommer att kännas för industrin, och det blir mycket lättare i Kina och USA”, säger han. 

 • Musk varnar annonsörer för att ”utpressa”

  Teslas vd och X-ägaren Elon Musk ber om ursäkt för ett inlägg som uppmuntrade en antisemitisk konspirationsteori. Samtidigt ber han annonsörer som reagerar genom att pausa eller sluta annonsera på plattformen att ”dra åt helvete”, i fri översättning.

Tekniknytt

NyTeknik