Såhär får du ordning på din privatekonomi (med digitala verktyg)

En rörig ekonomi kan vara mycket stressande. Det är nog många där ute som känner igen känslan av att ha räkningar som måste betalas, men inte tillräckligt med pengar på bankkontot för att täcka dem.

Det lätt att det i dessa stunder kan kännas hopplöst, och som man lika gärna kan ge upp livet helt och hållet. Det kanske låter extremt, men det är faktiskt väldigt många som känner på detta sätt när man inte har någon ekonomisk stabilitet.

Den goda nyheten är att det finns många sätt att få ordning på sin ekonomi om man är villig att lägga ner lite arbete och tid. Så läs vidare för att få några bra råd om hur du också kan få ordning på din ekonomi.

Samla ihop alla dina lån

Det kanske låter kontraproduktivt att ta ett till lån när du redan har flera aktiva lån, men det kan faktiskt vara smart att baka ihop alla dina lån till ett enda stort lån. På så sätt behöver du dels inte hålla koll på flera olika lån, men framförallt kommer du förhoppningsvis även kunna sänka din totala ränta och spara pengar.

När du ska ansöka om ett samlingslån tycker vi alltid att du bör använda dig av en låneförmedlare såsom Sambla, Advisa eller Lendo. Med hjälp av dessa kan du nämligen på ett enkelt och smidigt sätt jämföra och hitta de bästa lånealternativen för just dig. Detta är kort sagt smarta digitala verktyg som verkligen underlättar den processen mycket.

Gör en enkel budget

Många människor är helt enkelt rädda för budgetar eftersom de tror att det är för mycket arbete eller att det kommer att resultera i att man måste ha leva ett tråkigt, odugligt liv och bara äta ris och bönor varje dag.

Men det är faktiskt ganska enkelt att göra en månadsbudget och du behöver inte heller känna dig som om du lever snålt. En lysande idé vore att använda en privatekonomi-app som kan hjälpa dig att hålla koll på dina inkomster och utgifter. Numera finns det mängder av dessa appar, så testa dig fram med ett par olika för att hitta någon som du gillar och kan tänka dig att använda.

Ät billig mat

Den här kan verka väldigt självklar, men har du någonsin stannat upp och tänkt på att hur mycket pengar du lägger på mat? Du kan förmodligen spara mycket pengar genom att begränsa dina utgifter till lite billigare livsmedel.

En annan bra idé är att odla egna örter och grönsaker, så att du inte ständigt behöver köpa dem i livsmedelsbutiken eller hos någon odlare. Detta kommer också att ge dig något roligt att göra på fritiden. Matlagning i stort kan även det vara roligt att ägna sig åt, särskilt om du sparar pengar.

Sluta shoppa på impuls

Många av de personer som lider av en rörig ekonomi tenderar ofta att shoppa på impuls. Detta leder naturligtvis till onödiga utgifter, vilket kan orsaka mer skada än nytta.

Om du känner dig sugen på att handla impulsivt, stoppa dig själv och tänk på hur det kommer att påverka ditt bankkonto. Vanligtvis räcker denna lilla mentala övning för att bli av med lusten. När du ska köpa något bör du åtminstone ha funderat över köpet ett par dagar. Detta rör sig främst om lite större köp, men det är även smart att göra detta för mindre köp också.