Såhär funkar ålderskontroller vid köp av nikotinprodukter 

Alla nikotinprodukter i Sverige har idag en åldersgräns på 18 år. Det innebär att du måste vara myndig om du vill köpa en nikotinprodukt. Om du köper exempelvis köper snus i en fysisk butik är  du skyldig att visa legitimation upp till 25 års ålder, och kassören/kassörskan ska enligt lag be om att få kolla din legitimation om personen misstänker att du är under 25 år gammal.

Men hur fungerar ålderskontroller på nätet? Och vad är egentligen bäst av ålderskontroller på nätet eller i fysisk butik? Allt detta och lite till kommer vi titta närmare på i dagens artikel!

Tobaksfria produkter har befunnit sig i en gråzon

Fram till den 1 augusti i år har tobaksfria produkter befunnit sig i en gråzon när det kommer till att omfattas av tobakslagen. Detta har gjort att minderåriga, helt inom lagens ramar, kunnat köpa tobaksfria produkter såsom Volt snus eller andra liknande snusprodukter.

Det har alltså inte funnits någon lag som säger att man måste visa upp legitimation om man köpt dessa produkter. Men nu har det skett en lagändring som gör att även tobaksfria produkter inkluderas i tobakslagen och att alla därmed måste vara minst 18 år för att få köpa. Ålderskontroll på tobaksfria produkter är därför numera obligatoriskt enligt lag.

Hur fungerar ålderskontrollen online?

Ja, hur går det egentligen till när det gäller ålderskontroller på nätet när en kund väljer att köpa snus via en e-butik? Det vanligaste sättet som e-butiker verifiera åldern på en kund är med hjälp av BankID eller andra former av legitimationer. 

Detta är dels ett enkelt sätt för kunden att verifiera sin ålder, men framförallt är det ett väldigt säkert sätt för e-butikerna att vara säkra på att det inte säljer snus till någon minderårig. Det blir helt enkelt bättre för alla och gör att köpet kan hanteras enkelt och smidigt.

Ålderskontroller på nätet är säkrare än fysisk butik

När det gäller att kontrollera åldern på en kund har nätbutiker en stor fördel jämfört med fysiska butiker.

I en fysisk butik är det nämligen upp till personen i kassan att avgöra hur gammal kunden är. Detta kan naturligtvis leda till problem då vissa kan se äldre ut än vad de faktiskt är. Det kan också vara jobbigt för personalen att behöva behöva be om legitimation från någon som ser äldre ut.

Ålderskontroller online har däremot inte dessa problem då det hanteras av ett automatiserat system som har tillgång till kundernas personnummer och därmed kan verifiera åldern väldigt exakt och dessutom väldigt snabbt – vilket inte riktigt är möjligt i en fysisk butik på samma sätt.