Hur har tekniken förändrat finansmarknaden?

Finansmarknaden har gynnats enormt mycket av den teknologiska utveckligen som skett de senaste åren, och jämfört med hur det såg ut ”från början” så är det enorm skillnad.

Förr i tiden var man tvungen att fysiskt gå till börsen eller bankkontoret och prata med någon för att lägga in sin order att köpa eller sälja – och nu kan man göra sina affärer i mobilen medan man ligger hemma på soffan.

Det har gjort det enkelt och billigt

Aktiehandel är numera väldigt enkelt och billigt, och faktum är att det aldrig varit så här lätt att komma igång. Hos nätmäklarna Avanza och Nordnet är det t.o.m. helt gratis att handla med aktier under vissa villkor.

Detta är såklart väldigt positivt och gör det möjligt för många fler att komma igång med ett långsiktigt och bra sparande i aktier och fonder. Med lägre avgifter får spararna behålla mer av sina hårt förvärvade slantar.

Trading och robothandel

De tekniska lösningar som finns gör det möjligt att för investerare att ägna sig åt både trading och robothandel relativt enkelt.

Trading innebär att man köper och säljer värdepapper (t.ex. aktier) vanligtvis relativt snabbt och att man inte behåller sina innehav särskilt länge. I många fall är det dessutom hävstång involverat i trading, vilket gör det möjligt att både tjäna och förlora mer pengar.

Robothandel är alltså automatiserad aktiehandel som köper och säljer aktier baserat på de villkor och parametrar man säger åt roboten att följa. Det kan t.ex. vara att man vill köpa en specifik aktie om den faller med 10%, och sedan vill man sälja samma aktie när den har gått upp 5% från det att man köpte den. Möjligheterna och vad man kan göra med robothandel är i princip obegränsad, och enbart fantasin sätter gränserna.

Hur ser framtiden ut?

Det är såklart svår att säga hur framtiden inom detta område kommer att se ut, och att veta exakt är helt omöjligt. Men det är rimligt att anta att den teknologiska utvecklingen kommer fortsätta i snabb takt och att detta i sin tur kommer göra att finansmarknaden utvecklas allt mer och på olika sätt drar nytta av den nya tekniken som görs tillgänglig.

Oavsett hur det blir framöver så är det spännande att hänga med i utvecklingen och se hur det utspelar sig. Vem vet, i framtiden är det kanske enbart robothandel som gäller på aktiemarknaden, medan alla investerare helt enkelt gör andra saker än att manuellt köpa och sälja aktier.