Vad är en fondrobot?

Du har säkert hört talas om fondrobotar då det är något som ökat i popularitet de senaste åren. Om inte så gör det inget, för i den här artikeln kommer vi att gå igenom exakt vad det är för något. Kanske upptäcker du att det är något för dig, eller tvärtom inser du att det verkligen inte är något som skulle passa ditt sparande. Oavsett så hoppas vi att du finner artikeln intressant.

Som du kanske förstår så är en fondrobot något som har med pengar och investeringar att göra. Så innan vi sätter igång vill vi bara göra det tydligt att det alltid finns en risk när man investerar, och det gäller även med fondrobotar. Det finns helt enkelt inga garantier att du kommer tjäna några pengar.

Kort och enkel förklaring

En fondrobot är ett slags automatiserat fondsparande som sköter investeringarna åt dig. Den utgår från den inriktning och risk som du i början väljer att den ska följa, och därefter kan du luta dig tillbaka och se när den gör allt jobb.

Just eftersom de är så enkla att spara och investera med så har de ökat kraftigt i popularitet på senare år. Allt fler upptäcker att det är något som skulle passa dem. Men med det sagt är det såklart inget som passar alla, men innan man testat vet man ju inte.

Spara smart med fondrobotar

Fondrobotar automatiserar alltså sparandet så du kan luta dig tillbaka och göra annat. Att använda sig av fondrobotar kostar för visso en liten peng, men detta kan mycket väl vara värt det för någon som inte har lust alla lägga ner allt för mycket tid och energi på sitt sparande.

För att komma igång och börja spara med fondrobotar måste du först och främst fylla i en liten enkät med information om dig själv, din ålder, hur länge du planerar att spara, och även hur hög risk du är villig att ta.

Efter att du gjort detta kommer fondroboten anpassa och ta fram ett investeringsförslag som stämmer in med det du fyllt i. Godtar du förslaget kommer fondroboten direkt börja jobba och förvalta din portfölj. Den kommer även att göra eventuella förändringar i dina innehav om detta skulle behövas för att riskprofilen inte ska förändras.

Vilka fondrobotar finns det?

Vill du börja spara pengar med hjälp av fondrobotar? Isåfall kommer du behöva välja vilken fondrobot du ska använda dig av. Det du förlagsvis bör kolla efter när du jämför fondrobotar är vilket alternativ som är billigast. Generellt sett ligger förvaltningskostnaden mellan 0,24 – 0,50% per år.

I dagsläget är Lysa och Opti de i särklass populäraste fondrobotarna på den svenska marknaden. Men innan du bestämmer dig för vilken fondrobot du ska använda rekommenderar vi dock att du jämför alla aktörer, så du själv får en bild av vilket alternativ som passar dig bäst.

Numera är det relativt enkelt att göra den här jämförelsen eftersom det finns onlinetjänster som har sammanställt all nödvändig information. Det är bara att söka runt lite på nätet så hittar man enkelt dessa. Du kan då få en bra bild över alternativen och därefter göra ett bra val.