Så enkelt startar du en egen hemsida

Är du intresserad av att starta en hemsida men inte riktigt vet hur du ska komma igång? Då har du kommit helt rätt, för i den här artikeln ska vi nämligen gå igenom detta på ett enkelt och kortfattat sätt.

Det finns en mängd olika lösningar som man kan använda sig av för att starta en egen hemsida, men vi kommer att rekommendera den lösning som vi tycker är allra bäst. Vi kan redan nu säga att den här lösningen kostar en liten slant (väldigt liten dock) men enligt oss är det klart värt detta eftersom du får störst frihet och bästa förutsättningarna för att växa din sajt.

Steg 1 – Fundera ut vad sajten ska handla om

Det första steget är helt enkelt att fundera ut inom vilket område din sajt ska vara och vad det är för typ av innehåll du ska publicera där. Vi rekommenderar alltså att du har någon form av plan innan du sätter igång. Du behöver såklart inte ha allt bestämt redan från början, men någon form av uppfattning är ändå bra.

Ett tips är att fokusera på något specifikt område, och inte försöka vara en sajt ”för allt och alla”. Specifika och nischade sajter lockar i de flesta fall fler besökare, som dessutom är mer intresserade av det du publicerar. Det är därmed lättare att bygga upp en intresserad publik genom att ha en sajt som är inriktad på ett specifikt ämne.

Steg 2 – Köp domän och webbhotell

Har du bestämt dig för vilket område din sajt ska handla om så är det äntligen dags att bestämma ett namn på sajten, och därmed även köpa själva domänen. En domän är alltså webbadressen till sajten (t.ex. digitaltforst.se eller aftonbladet.se).

Vår rekommendation är att du undviker å, ä, och ö i din domän och att du försöker hålla domänen så enkel och relevant som möjligt. Det är väldigt bra om den är lätt att komma ihåg och uttala.

Om du är orolig för att domänköpet kommer bli en dyr historia kan du här och nu sluta oroa dig. Det finns nämligen en hel del billiga domäner som man kan köpa. Många av de tjänster där man köper dessa domäner burkar även då och då ha rabatter på domänköp så att du kan spara en extra slant.

När du har köpt domänen behöver du ha ett s.k. webbhotell där du sparar alla dina filer som är kopplade till sajten. Utan ett webbhotell kan du alltså inte starta din egna sajt.

Steg 3 – Installera WordPress och fixa med designen

Genom ditt webbhotell kan du installera WordPress vilket är världens mest populära verktyg för att bygga hemsidor, och det är faktiskt så pass enkelt att i princip vem som helst klarar av det. Det är ett kraftfullt verktyg som verkligen underlättar för dig att skapa snygga och bra sajter.

När det gäller hemsidans design kan det vara smart att fixa en unik design kan du verkligen stå ut från mängden. Tänk också på att vara konsekvent med hur du använder färger och så vidare, så att sajten ser välplanerad ut och ger ett seriöst intryck på besökarna.

Vi rekommenderar att du håller designen stilren och enkelt, dels eftersom det gör din sajt snabbare (och vem vill inte det) men också eftersom det i många fall är bättre rent visuellt. Det gamla talesättet ”less is more” stämmer in bra här.

Steg 4 – Skapa innehåll till sajten

Du kan såklart lansera din sajt utan att ha något innehåll alls, och helt enkelt bygga upp det med tiden. Men det kan faktiskt vara bra att skapa en del innehåll innan du lanserar sajten officiellt.

Anledningen till detta är att om du får ett par besökare, och redan har en del innehåll, så är det större sannolikhet att de blir intresserade av din sajt och återkommer vid ett senare tillfälle för att se om du har publicerat något nytt. Om du däremot inte har något innehåll alls kommer det inte vara särskilt intressant för de eventuella besökare du får innan lanseringen, och det ger kort sagt inte något bra intryck.

Det kan räcka med en handfull artiklar eller annat relevant innehåll, men det är alltså bra om det finns något som kan intressera eventuella besökare som tittar in på din nystartade sajt.

Steg 5 – Lansera sajten

Nu när du har tagit dig igenom alla de tidigare stegen och känner dig nöjd med hur sajten ser ut så är det helt enkelt dags att lansera den!

Det blir nu aktuellt för dig att berätta för vänner och bekanta om din nya sajt så att du kan få besökare, men det är även en bra idé att läsa på om SEO (sökmotoroptimering) så att du kan driva trafik från sökmotorer som t.ex. Google.

Ett annat tips för att få trafik till din sajt är att finnas på sociala medier. Det är ett bra sätt att bygga upp en publik som vill ta del av det du publicera på din hemsida.